KAMPI I DYTË NDËRKULTUROR PRANVEROR

KAMPI I DYTË NDËRKULTUROR PRANVEROR

Në kuadër të projektit ‘How Do I See You?’ - një projekt bashkëpunues mes DokuFest dhe Free Zone - i cili synon të përmirësoj lidhjen mes të rinjëve të Kosovës dhe Serbisë, kampi i dytë të ‘Kampeve Ndërkulturore Pranverë dhe Vjeshtë’ u zhvillua nga data 14 deri më 20 mars.

Pavarësisht mungesës së pjesëmarrësve në momentin e fundit, kryesisht për shkak të ngjarjeve fatkeqe dhe të trazuara që karakterizuan muajin mars në Evropë, ne arritëm të rekrutojmë gjithsej 14 pjesëmarrës (7 nga secili vend përfaqësues).

Më poshtë mund të lexoni në detaje për përpjekjen 7 ditore për të rindertuar relacionin mes të rinjve kosovarë dhe serbë:

DITA 1

Ditën e parë, ne nuk mundëm të ndiqnim orarin që e kishim planifikuar, pasi partnerët tanë serbë po hasnin vështirësi dhe nuk ia dolën dot në mbërritjen e tyre të planifikuar. Megjithatë, ne vazhduam me prezantime dhe njohje midis me pjesmarrërsëve që ishin prezent.

Më pas shkuam për darkë në Hani i Vjetër për një ambient më të rastësishëm. Pjesëmarrësit u shoqëruan me ne dhe mes njëri-tjetrit.

DITA 2

Ditën e dytë, ne vazhduam me programin duke u përpjekur të ndiqnim programin që kishim planifikuar, duke prezantuar një instrukcion të shkurtër të filmit të stilit Lumiere të krijimit të videove, i cili ishte planifikuar për një ditë më parë.

Prezantimi i shkurtër vazhdoi me një vizitë në Fondacionin dhe Kinemanë Lumbardhi ku u mirëpritëm nga stafi. Ata na spjeguan historinë, aktivitetet dhe arkivin e bukur të Lumbardhit. Më pas patëm një pushim të shkurtër në kafenenë e Lumbardhit, para se të nisemi për të vizituar qendrën ITP (Qendra e Inovacionit dhe Trajnimit në Prizren).

Një nga OJQ-të që e zë këtë hapësirë ​​është Autostrada Biennale, e cila e kishte transformuar bazën e dikurshme gjermane të KFOR-it në një hapësirë ​​multifunksionale dhe kreative. Prezantimi për Bienalen dhe hangarin u bë nga Leutrim Fishekqiu, Vatra Abrashi dhe Baris Karamuco, të gjithë themelues të Autostrada Bienales.

Pas pushimit të drekës, pjesëmarrësit patën mundësinë të eksplorojnë lirshëm Prizrenin dhe brenda asaj kohe i inkurajuam të sjellin një video të stilit Lumiere, të cilën më pas e prezantuam dhe diskutuam me secilin nga pjesëmarrësit.

Në mbrëmje, ne inkurajuam pjesëmarrësit të qëndrojnë në DokuKino për një shfaqje filmi surprizë.

Kjo ditë plot ngjarje u mbyll me një darkë në Restorant Marashi.

DITA 3

Në ditën e tretë, u nisëm për në Gjakovë. Nga ora 10:00 na priti stafi i ‘BoneVET’ Gjakova, të cilët na treguan për institucionin e tyre dhe kurset e tyre arsimore të cilat kanë fokus të fortë në inxhinieri dhe shkencë, duke synuar t’i ndihmojnë të rinjtë të gjejnë thirrjen e tyre. Pjesëmarrësit u njohën me kodimin, madje iu desh të kodonin një robot të vogël dhe më pas të shikonin se si përgjigjet, të gjitha me ndihmën e stafit të BoneVET. Në fund të vizitës, pjesëmarrësit duhej të bënin një faqerojtës me metodën e origami.

Ne u nisëm për në Pejë pas vizitës së BoneVet, duke bërë një pushim dreke sapo mbërritëm në restorantin ERA. Në Pejë vizituam Anibarin, festivalin e parë të filmit të animacionit në Kosovë. Stafi i Anibar-it na bëri një prezantim se si funksionojnë dhe inkurajuan pjesëmarrësit tanë të bëjnë pyetje, në kinemanë e Jusuf Gervallës.

Duke parë që pjesëmarrësit tanë ishin marrë mirë me ekipin e Anibarit, i ftuam të na bashkoheshin për darkë në kullën e vjetër të gurtë të quajtur Kulla e Zenel Por, pasi i strehonim pjesëmarrësit tanë në bujtinë e tyre.

DITA 4

Ditën e katërt u nisëm nga Peja për në Mitrovicë. Udhëtimi ynë në Mitrovicë u organizua tërësisht nga Lulzim Hoti, themeluesi i ‘7 Arte’, një OJQ në Mitrovicë e fokusuar në artin dhe ripërdorimin e ndërtesave të braktisura në qytet, si dhe organizimin e Green Fest, një festival multidisiplinar që synon të rrisë ndërgjegjësimin për çështjet mjedisore.

Në Mitrovicë vizituam urën e famshme që lidh jugun me veriun e Mitrovicës. Ne u hetuam nga policia italiane në urë sepse fotografët tanë mbanin kamerat e tyre, por me shpjegimin e natyrës së aktivitetit tonë u lejuam të vazhdojmë.

Në Mitrovicën e Veriut vizituam tri pika, sheshin kryesor, kafenenë dhe Galerinë e Arteve ‘Aquarius’ dhe një lagje boshnjake.

Kafeneja dhe Galeria ‘Aquarius’, në pronësi të një miku të ngushtë të Lulzimit the ‘7 Arte’, Milijana Dundzic, dhe bashkëshortit të saj, është shtëpia e afër 2000 pikturave. Miljana, një avokate e fortë e përmirësimit të lidhjes së Mitrovicës Veriore dhe Jugore, ka organizuar disa aktivitete me fokus në bashkimin e hendekut dhe ka ligjëruar pjesëmarrësit tanë për rolin që luajnë media në theksimin e këtyre dallimeve.

Në lagjen boshnjake, u befasuam kur zbuluam se njerëzit mund të flisnin lirisht në gjuhën shqipe dhe sfiduam bindjen tonë se gjuha shqipe është rreptësisht e ndaluar në Maqedoninë e Veriut.

Pasi përfunduam vizitën tonë në Maqedoninë e Veriut vizituam muzeun e qytetit të Mitrovicës ku Nora Prekazi na prezantoi artefaktet dhe bëri një prezantim të shkurtër për muzeun.

Ne gjithashtu bëmë një vizitë të shpejtë në zyrat e ‘7 Arte’ dhe më pas u nisëm për në Prishtinë ku dhe u akomoduam në ‘ODA’ Hostel.

DITA 5

Dita jonë në Prishtinë nisi me një vizitë në Manifesta Bienale ku dhe na priti vetë drejtoresha e bienales kulturore Nita Deda, e cila na bëri të gjithëve një përshkrim të shkurtër të Bienales, rëndësinë e saj, rrugëtimin e saj, kërkimet në fusha të ndryshme kulturore dhe arsimore.. Në fund të turneut, stafi i Manifesta ofroi broshura, postera dhe kartolina të ndryshme për të gjithë pjesëmarrësit e projektit.

Turneu ynë në Prishtinë vazhdoi me Foncadioni 17. Bashkëthemeluesja e këtij Fondacioni Ajete Kerqeli bëri një video prezantim për të gjithë të pranishmit për punën e tyre dhe ekspozitat e ndryshme që kanë organizuar gjatë katër viteve të ekzistencës së tyre si Fondacion.

Lokacioni i tretë për vizitë në Prishtinë ishte Kosovo 2.0, një organizatë e pavarur mediatike. ko-kryeredaktorja Ilirjan Banjska dhe redaktorja, Aulone Kadriu, prezantuan Kosovo 2.0. Ato ndanë përvojat e tyre në gjetjen dhe shkrimin e lajmit, fitimin e besimit të tregimtarit, qëndrueshmërinë e tyre, skedarët përmes të cilëve tregohet dhe shkrimi, etj.

Vizita e katërt në Fondin për të Drejtën Humanitare në Kosovë dhe në Qendrën e Dokumentacionit në Bibliotekën Hivzi Sylejmani në Prishtinë, ishte e zymtë teksa eksploruam ekspozitën “Na ishte një këtu, qe kurr te mos qoft”, kushtuar të gjithë fëmijëve që humbën jetën gjatë luftës në Kosovë nga viti 1998 deri në vitin 1999. Ishte një përvojë vërtet prekëse dhe sfiduese për të gjithë ne dhe një pikë monumentale për agjendën e projektit.

Më pas u kthyem në Prizren dhe shkuam në darkë, ku reflektuam për përvojat tona të deritanishme.

DITA 6

Në ditën tonë të 6-të të kampit, u kthyem në Hangarin e Autostrada Bienales, për intervista dhe ditën e xhirimeve.

DITA 7

Në ditën e fundit mbajtëm një seancë përmbledhëse, duke reflektuar mbi përvojat e ndodhura gjatë gjithë kampit, në DokuKino, para se pjesëmarrësi të nisej nga Prizreni në orën 12:00.

Për t’i shikuar videot e Grupit 3, klikoni këtu

Ky grant financohet nga Bashkimi Evropian dhe implementohet nga DokuFest dhe Fondacioni B92